Kutomotupa



13.1.2023 Kutomotuvassa on 2 henkilöä

Hillevi tuli Martan seuraksi 1.5.2022




Hurauskadun Kutomotuvassa alkaa olla valmista helmikuussa 2014


Takaseinällä on viemäriputki, kuten oikeassa tuvassakin. Tein putken mehupilleistä, jotka päällystin maalarinteipillä


Leilit roikkuvat naulakossa. Napsin martta-aiheisia kuvia martat.fi sivuilta. Tulostin niitä muutamia ja liimasin Hurauskadun Kutomotuvan seinille.


Poljettavaa ompelukonetta on käytetty mm kuteiden yhteenliittämiseen. Ostin ompelukoneen Dolores-kaupasta.


Vyyhdinpuita en ole vielä onnistunut tekemään, mutta yritän vielä. Tai sitten yllytän Mirkaa tekemään sellaiset Hurauskadun Kutomotupaan. 


Pitkän kaapin päälle laitoin astioita tarjottimillaan...kaappiin kun ei saa mitään ovet kun eivät ole aukeavaa mallia. Oikeassa pitkässä kaapissa oli pirtoja eli kaiteita, sukkuloita ja vyyhdinpuita.  Wikipediasta: Pirta eli kaide pitää kangaspuiden loimilangat halutulla etäisyydellä toisistaan eli pirran avulla loimeen saadaan haluttu tiheys. Pirta on luhaan kiinnitettävä (yleensä metallinen) kehikko, jossa on tasavälein ohuita säleitä eli piitä. Loimilangat pujotellaan säleiden väliin.


Käänsin kangaspuut samaan asentoon, kuin ne olivat oikeassa tuvassa. Vielä pitää tehdä jarrukapulat, jotka estävät puiden siirtymisen kudottaessa. Jarrukapula tulee seinän ja kangaspuitten jalkojen väliin.


Kiinnitin kaikki keltaiset kaapit seinään kuumaliimalla. Alakaapin päällä on "rosteripinta", vaikka oikeassa tuvassa ei olekaan. Isoja kahvipannuja piti olla useita.


Wikipedia: Rukki on laite, jolla karstatusta tai kammatusta kuidusta, kuten villasta tai puuvillasta kehrätään eli valmistetaan lankaa. Rukit jaetaan yleensä kahteen pääryhmään: viistorukkeihin ja pystyrukkeihin, ero näissä rukkityypeissä on rukin pyörän sijainnissa. Rukissa on iso pyörä, joka pyörittää esimerkiksi nahkanyörin välityksellä suurella kierrosnopeudella niin sanottua lyhtyä eli siipeä, jossa lanka syntyy. Pyöritys tapahtuu tavallisesti erityistä poljinta polkemalla, joskus käsin. Rukin toimintaperiaate keksittiin vuosien 500 ja 1000 välillä Intiassa tai Kiinassa.


Kutojana on Elsikki. Tein hänelle essun pienikukallisesta kankaasta. Elsikki on täällä "lainassa" Joulumyyjäiset-boxista.


Rukkia on käytetty paljon, samoin ompelukonetta.


Värjäsin yhden valkoisen nilkkasukan punaiseksi ja leikkasin senkin matonkuteiksi.


 Värjäyskattila on alakaapin sisällä.


Pannut rivissä alakaapin päällä.


Kemiran Marttojen kutomotuvassa ei ole tiskipöytää, vaan tällainen allas, jonka ostin FB-kirppiksen Anne Elorannalta. Kaksi ruskeaa tuolia ostin myös Annelta.


Kerinpuut on pyöritettävä puuristikko, johon kerittävä lankavyyhti pingotetaan. 
Mirka Salonen teki Hurauskadun kutomotupaan kerinpuut! Ne toimivat, ja ovat kerrassaan upeat!

Minulla on myös "oikeat" 1:1 kerinpuut. Nämä 1:12 ovat aivan samanlaiset ulkonäöltään ja toiminnoiltaan. 

Olen tottunut käyttämään kerinpuita tähän asentoon asennettuna. Kerittävän vyyhdin ei tässä asennossa tarvitse olla kovin kireälle viritettynä.

Nettikuvissa oli monessa viritetty kerinpuut siten, että kehä on vaakatasossa. Silloin kerittävän vyyhden pitää olla tosi hyvin kiristetty, ettei se putoa kerinpuulta.

Miraka Salosen tekemät kerinpuut ovat oikeasti toimivat ja todella vielä kauniitkin! 
KIITOS Mirkalle upeista kerinpuista!

Kun nyt kutomo sai kaikki tarvittavat työvälineet, asensin eteen plexin, joka vähän suojaa kutomoa pölyltä.





Ei kommentteja: