sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Hurauskadun Kutomotupa

Hurauskadun Kutomotuvassa alkaa olla valmista


Takaseinällä on viemäriputki, kuten oikeassa tuvassakin. Tein putken mehupilleistä, jotka päällystin maalarinteipillä


Leilit roikkuvat naulakossa. Napsin martta-aiheisia kuvia martat.fi sivuilta. Tulostin niitä muutamia ja liimasin Hurauskadun Kutomotuvan seinille.


Poljettavaa ompelukonetta on käytetty mm kuteiden yhteenliittämiseen. Ostin ompelukoneen Dolores-kaupasta.


Vyyhdinpuita en ole vielä onnistunut tekemään, mutta yritän vielä. Tai sitten yllytän Mirkaa tekemään sellaiset Hurauskadun Kutomotupaan. 


Pitkän kaapin päälle laitoin astioita tarjottimillaan...kaappiin kun ei saa mitään ovet kun eivät ole aukeavaa mallia. Oikeassa pitkässä kaapissa oli pirtoja eli kaiteita, sukkuloita ja vyyhdinpuita.  Wikipediasta: Pirta eli kaide pitää kangaspuiden loimilangat halutulla etäisyydellä toisistaan eli pirran avulla loimeen saadaan haluttu tiheys. Pirta on luhaan kiinnitettävä (yleensä metallinen) kehikko, jossa on tasavälein ohuita säleitä eli piitä. Loimilangat pujotellaan säleiden väliin.


Käänsin kangaspuut samaan asentoon, kuin ne olivat oikeassa tuvassa. Vielä pitää tehdä jarrukapulat, jotka estävät puiden siirtymisen kudottaessa. Jarrukapula tulee seinän ja kangaspuitten jalkojen väliin.


Kiinnitin kaikki keltaiset kaapit seinään kuumaliimalla. Alakaapin päällä on "rosteripinta", vaikka oikeassa tuvassa ei olekaan. Isoja kahvipannuja piti olla useita.


Wikipedia: Rukki on laite, jolla karstatusta tai kammatusta kuidusta, kuten villasta tai puuvillasta kehrätään eli valmistetaan lankaa. Rukit jaetaan yleensä kahteen pääryhmään: viistorukkeihin ja pystyrukkeihin, ero näissä rukkityypeissä on rukin pyörän sijainnissa. Rukissa on iso pyörä, joka pyörittää esimerkiksi nahkanyörin välityksellä suurella kierrosnopeudella niin sanottua lyhtyä eli siipeä, jossa lanka syntyy. Pyöritys tapahtuu tavallisesti erityistä poljinta polkemalla, joskus käsin. Rukin toimintaperiaate keksittiin vuosien 500 ja 1000 välillä Intiassa tai Kiinassa.


Kutojana on Elsikki. Tein hänelle essun pienikukallisesta kankaasta. Elsikki on täällä "lainassa" Joulumyyjäiset-boxista.


Rukkia on käytetty paljon, samoin ompelukonetta.


Värjäsin yhden valkoisen nilkkasukan punaiseksi ja leikkasin senkin matonkuteiksi.


 Värjäyskattila on alakaapin sisällä.


Pannut rivissä alakaapin päällä.


Kemiran Marttojen kutomotuvassa ei ole tiskipöytää, vaan tällainen allas, jonka ostin FB-kirppiksen Anne Elorannalta. Kaksi ruskeaa tuolia ostin myös Annelta.


6 kommenttia:

meRitan nukkis kirjoitti...

Hyvältä näyttää. Kyllä täällä kelpaa kutoa ;-)

Maisa kirjoitti...

Kylläpä olet saanut aikaiseksi paljon ja hauskan kutomatuvan!

SIRKKA kirjoitti...

Houkuttelevan näköinen kutomotupa! Sinne kun pääsisi kutomaan.

Mare kirjoitti...

Kaikki niin mallillaan luomapuitamyöden.

AinoS kirjoitti...

Vautsi mikä kutomotupa! Kaikkea löytyy, jopa matonkuteita!

Mirka kirjoitti...

Tulipa kutomosta todella upea! Paljon kivoja yksityiskohtia ja loimet luomapuissa piste i:n päälle. Mielenkiintoisen erilainen projekti on poliisiasemakin, mutta tätä tulin katsomaan. Kerinpuu (se sateenvarjomaisesti kokoontaittuva härveli) on harkinnassa ja melko varmasti toteumassakin, sillä ensi viikonloppuna varmaan saan käsiini ihmisten kokoisen sellaisen.