torstai 31. tammikuuta 2013

Periwinklen Kartano tänään

Periwinklen Kartanoon ei ole tullut lisää henkilöitä, joita edelleen on kahdeksan. Nimet talon asukkailla ovat olleet ihan alusta asti. Sukuselvitys ja talon tarina luotiin tiimityönä työmatkalla bussissa välillä Uusikaupunki - Siilinjärvi - Uusikaupunki.


Tässä on Kartanon alkuperäinen osa, kolmekerroksinen valkoinen Periwinklen Kartano. Tummaseinäinen uudisosa eli kellariosa ei oikein erotu tässä kuvassa.


Ylin, nykyinen neljäs kerros. Siellä on sininen kylpyhuone, Kylpyhuoneen vieressä on kartanon pelihuone, jossa talon isäntä Fans Henrikinpoika Periwinkle on pelannut ja hävinnyt kartanon takametsät! Emäntä Lyydia Periwinkle ei tästä tiedä, mutta talon tilanhoitaja Väinö Metsälä on peliveloista tietoinen: hänellä on piirongin salalaatikossa todisteet! Pelisalin vieressä on tilanhoitaja Väinö Metsälän huone.


Alkuperäisen ostotalon alle teetin puusepällä kellarikerroksen. Siellä ovat ruokakellari, saunakamari ja sauna.


 Ylellinen Sininen kylpyhuone kartanon ylimmässä kerroksessa.


Pelisali....niin, se kuuluisa pelisali, jossa arvokiinteistöt ja metsät on isäntä pelannut ja hävinnyt...Isäntä Frans on hiukan viinamäen miehiä, siitä kertovat tyhjät pullot korissa. Tupakointi kuuluu myös hänen paheisiinsa. Tuhkakuppi on pelin melskeissä kaatunut kumoon.Tilanhoitaja Väinö Metsälä istuu nojatuolissa, pastori Johannes Harraskallio istuu sängyllä. Sängylle laitoin uuden sängynpeitteen. Olen tehnyt sen joskus yli 50 vuotta sitten koulussa essun taskuksi. Irroitin taskun ja kas, se sopii oikein hyvin nukketalon sängylle. 


Tämä huone kartanon kolmannessa kerroksessa on sisäkkö Synnove Jakobssonin ja hänen tyttärensä Fransiina Pernilla Jakobssonin asunto. Fransiina istuu lattialla ja leikkii lukuisilla leluillaan ja nukeillaan.


Synnoven ja Fransiinan huoneen vieressä on Pehrin huone. Väärinkohdeltu pari: sisäkkö Synnove Jakobsson ja ainoa perillinen Pehr Fransinpoika Periwinkle. He rakastavat toisiaan syvästi, mutta isäntä Frans ei hyväksy heidän suhdettaan. Pari on päättänyt avioitua isännän nuivasta suhtautumisesta huolimatta!


Pehrin huoneen naapurina on isännän ja emännän makuuhuone. Siellä makuuhuoneessaan hän murjottaa, Periwinklen Kartanon isäntä Frans Henrikinpoika Periwinkle. Ihmettelee miksi oikein menikään häviämään koko omaisuutensa typerässä ja kiperässä uhkapelissä? Miten kaiken selittäisi vaimolleen Lyydialle ja ainoalle perilliselleen Pehrille? 


Kartanon keittiö talon toisessa kerroksessa on hyvin varusteltu, löytyy mm jääkaappi ja sähköhella, jotka eivät silloin (1953-1960)  olleet ihan joka kartanossa käytössä.


Keittiön vieressä on kartanon sali. Salissa istuvat talon emäntä Lyydia Periwinkle (nojatuolissa) ja pastorska Laina Harraskallio (sohvalla). Ei uskoisi, mutta Lyydialla ja pastori Johannes Harraskalliolla on salainen suhde!! Silti Lyydia ja Laina ovat hyvät ystävät keskenään, osallistuvat seurakunnassa hyväntekeväisyyteen ja pohdiskelevat keskenään maailman menoa ja meininkiä. 


Alimman kerroksen ruokakellarista löytyy paljon säilykkeitä, viinejä, mehuja, hilloja, perunoita, hedelmiä, vihanneksia ja näyttääpä lattialla olevan vadillinen ruusuleivoksiakin? Kellarissa on suuret varastot elintarvikkeita. Niitä haetaan täältä tarpeen mukaan keittiön jääkaappiin.


Ruokakellarin naapurihuone on saunakamari. Saunakamarissa on sohvakalusto, jonka tein Marian kirjan ohjeilla. Valoryijy seinällä on FB-ostos, ryijyn on tehnyt Arja Välkky.


Saunakamarista on käynti saunaan. Saunassa saa kartanon väki hellitellä itseään hyvissä löylyissä. Juuri nyt sauna ei ole kylpykunnossa, koska mankeli on nostettu tänne. Saunassa ei ole suihkua. Täällä käytetään vatia tai ämpäriä ja kousikkaa. 


 Kartanon ikkunaseinät. Ylhäällä vasemmalla isäntäväen makuuhuoneen ikkunaseinä ja ylhäällä oikealla ainoan perillisen ikkunaseinä. Alhaalla vasemmalla salin ikkunaseinä ja oikealla ulko-ovi ja eteinen.


Ylinnä Synnoven ja Fransiinan huoneen ikkunaseinä, alinna keittiön ikkunaseinä.Ei kommentteja: